The Accidental Sea

Ooit was het kustgebied Salton Riviera, bij een zoutwatermeer in Californië, een klein paradijs op aarde. Begin 1900 ontstond de Salton Sea er door een dijkdoorbraak van de Coloradorivier. Men ging ervan uit dat het gigantische meer in de Coloradowoestijn vanzelf weer zou opdrogen. Toen dat niet gebeurde, zagen gewiekste zakenmannen in de ecologisch ramp een goudmijn. Het zou dienstdoen als luxe vakantieresort, a miracle in the desert.

In de jaren twintig was de toestroom van toeristen in het gebied niet te stoppen. Er werd massaal bijgebouwd en even leek het erop dat de hemel op aarde was gevonden. Tot het meer zich tegen zijn ‘scheppers’ keerde. De Salton Sea werd onvoorspelbaar en begon regelmatig te overstromen. Landbouwvervuiling maakte het meer zouter dan de zee, waardoor miljoenen dode vissen aanspoelden, die een niet te harden stank verspreidden. Toeristen en uitbaters gingen massaal op de vlucht en lieten alles ongemoeid achter.

Vandaag is de Salton Sea een sciencefictionachtige plek geworden. Salton Riviera ziet eruit als een vergane wereld: aangelegde straten met wegwijzers die nog steeds wachten op de riante vakantiehuizen die er zouden komen, stranden zonder zand maar met verpulverde vissenskeletten en leegstaande huizen met foto’s, schoenen, dagboeken en agenda’s.

Filmmaker Ransom Riggs noemt het zijn “favoriete postapocalyptische hellegat”. “Ik ga ernaartoe om te zien hoe de wereld er zou uitzien als wij er niet meer zijn.” Hij maakte er een prachtig filmpje van en trekt een aantal wijze conclusies.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s