Reis naar de meest happy plek op de wereld

© Foto’s David De Vleeschauwer.

Vanuatu maakt me happy en mij niet alleen. Lonely Planet riep deze eilandengroep dit jaar uit tot een van de ‘happiest places’ in de wereld.

In 2006 werd Vanuatu ook door de Happy Planet Index uitgeroepen tot de meest gelukzalige plek in de wereld. Deze lijst wordt samengesteld door de New Economics Foundation en Friends of the Earth. Uitkomst was dat Vanuatu de nummer één plek verdient omdat de bevolking – iets meer dan 200.000 inwoners – over het algemeen gelukkig is, gemiddeld 70 jaar oud wordt en weinig schade aan de planeet toebrengt. Small footprint, big smile.

Deze lijstjes liegen niet. Er is inderdaad iets met deze bestemming. Het is ongewoon in de Pacific dat de lokale bevolking zo goedlachs en vriendelijk is. Iemand vertelde me dat Papoea-Nieuw-Guinea vijftig jaar geleden ook zo was, tot Australië het uitmolk en corrupt, verbitterd en triest achterliet. Een andere reiziger die juist Samoa bezocht, vertelt dat de bevolking ook vriendelijk is maar dat het er een pak minder schoon en onverzorgder uitziet. Fiji en Frans-Polynesië ontdekten het massatoerisme en dat voel je direct (in de portefeuille). In Vanuatu is een toerist (nog) geen wandelend dollarteken.

https://i0.wp.com/www.sevensidedcube.net/wp-content/uploads/Tsunami-warning-after-Earthquakes-Vanuatu.jpg
Natuurlijk is niet alles perfect. De inwoners hebben ook hun kopzorgen ondanks de jolige ‘Merry Chrismas’ sfeer. Hoewel het leven hier niet goedkoop is, zijn de lonen bijvoorbeeld laag. In de Au Bon Marche-supermarkt zijn de prijzen gelijk of zelfs hoger dan bij ons, maar het meisje aan de kassa verdient 300 euro per maand. Zij zal haar proviant eerder op de markt kopen.

Het enige probleem dat je hier als toerist hebt, is dat je je onverbiddelijk aan de beruchte ‘Island Time’ moet aanpassen. “Is het vandaag niet, dan lukt het morgen wel.” Een vlucht wordt zomaar geannuleerd en een paar uur later komt het vliegtuig gezapig afgevlogen alsof er niks aan de hand is. Op tijd komen voor een afspraak, is hier ongehoord. Er wordt niet gestapt maar gesloft en na elke inspanning komt een hoognodig dutje.

Stressen doe je hier beter niet. Relaxen, je humor bewaren en glimlachen wel. Maar dat is nu net vakantie vieren, me dunkt.

Debbie Pappyn

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s