Why?

Noord-Korea bereidt kernproef voor

Zuid-Koreaanse soldaten op patrouille bij de grens met Noord-Korea. © afp

Noord-Korea heeft op de site voor kernproeven een tunnel van meer dan 500 meter gegraven als voorbereiding op een derde kernproef na deze van oktober 2006 en mei 2009. Dat schrijft deZuid-Korea krant Chosun Ilbo op gezag van bronnen binnen de inlichtingendiensten.

De site ligt in het district Punggye in de provincie Noord-Hamgyong (in het noordoosten van het land. Het land voert ook belangrijke graafwerken uit en werkt aan een nieuw gebouw op het grootste nucleaire complex in Yongbyon, ten noorden van de hoofdstad Pyongyang.

Spanningen
De informatie werd niet bevestigd door de Zuid-Koreaanse inlichtingendiensten. De spanningen tussen beide landen lopen momenteel erg hoog op en dat zorgt voor ongerustheid over het Noord-Koreaanse kernprogramma. Zo menen de VS dat Noord-Korea over nog andere sites voor de verrijking van uranium beschikt dan de tot nu toe gekende sites.

Een anonieme bron binnen de Zuid-Koreaanse inlichtingendiensten verklaarde in Chosun Ilbo dat “Noord-Korea graaft op twee nucleaire sites zelfs in de winter, wanneer de grond bevroren is”. De bron schatte dat de tunnel reeds meer dan 500 meter diep is. Voor een kernproef is een diepte van één kilometer nodig, wat tussen maart en mei bereikt kan worden.


Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s