Weekendje weg: Dystopia

Tsjernobyl gaat open voor toeristen

Het ongeval in de kerncentrale van Tsjernobyl geldt als de ergste nucleaire ramp ooit.

Oekraïne wil vanaf 2011 de toeristische beperkingen rond de nucleaire site van Tsjernobyl opheffen. Daarmee gaat het gebied waar ’s werelds ergste ramp ooit plaatsvond, officieel open voor bezoekers, meldt CNN.

Momenteel worden er ook al mensen toegelaten in de 30 km grote zone rond de krachtcentrale van Tsjernobyl, die in 1986 ontplofte en afbrandde. Het aantal bezoekers en de voorwaarden voor bezoek zijn nog aan zeer strenge voorwaarden verbonden, die de lokale overheid nu wil opheffen. Momenteel kan je er alleen tijdens een rondleiding terecht in het gezelschap van een ervaren gids, maar die restrictie verdwijnt binnenkort.

Het nieuws werd bekendgemaakt door Viktor Baloga, de voormalige Sovjetminister voor noodsituaties. Volgende week stelt de Oekraïense regering een gedetailleerd plan voor het toeristische initiatief voor.

“Bezoekers kennen gevaren niet”
Yuri Rozgoni, die een gespecialiseerd reisbureau voor de regio leidt, is niet meteen gerust in de plannen van de overheid. “De verplichte gidsen kunnen de stralingsniveaus interpreteren en weten precies waar mensen wel en niet mogen lopen”, zegt hij. “Door de hele boel open te gooien, krijg je wellicht bezoekers die niet weten welke voorzorgen ze moeten treffen.”

Tsjernobyl is nog steeds geen oord dat je met gezellige familie-uitjes associeert. De straling in de regio is nog steeds veel hoger dan op andere plekken. Maar een kaal post-apocalyptisch landschap is het er evenmin: in de zone waar de ramp plaatsvond duiken opnieuw dieren en bomen op.

Monument
“Deze plaats is een heel ontroerend en mooi monument dat ons herinnert aan wat er kan gebeuren als technologie ons in de steek laat”, zegt Mary Mycio, die in 2005 een boek over de regio schreef. “Gevaarlijk is het niet. Trek kleren aan die vuil mogen worden, voor de rest is er weinig gevaar. Het meeste radioactieve materiaal is al in de bodem weggezakt. Je krijgt nog wel een dosis radioactiviteit te verwerken, maar die is niet hoger dan waneer je bijvoorbeeld een transatlantische vlucht neemt.”

Het ongeval in Tsjernobyl eiste destijds de levens van 32 werknemers en brandweerlui , en het Internationaal Atoomagentschap schat dat nog zo’n 4.000 mensen zullen sterven aan de gevolgen van kanker die ontstond doordat mensen in contact kwamen met nucleair materiaal van de kerncentrale. (tw)

https://i2.wp.com/www.depers.nl/UserFiles/Image/2009/200904/20090407/64701.400.jpeg

Pripyat Stadium 01 Tsjernobyl Pripyat RIP

Pripyat Stadium 05 Tsjernobyl Pripyat RIP Pripyat Stadium 04 Tsjernobyl Pripyat RIP

Pripyat Stadium 03 Tsjernobyl Pripyat RIP

Pripyat Stadium 02 Tsjernobyl Pripyat RIP

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s