Ratua: privé-eiland voor de prijs van een appartement

Dit is wat ik wil, en zal hebben op het einde van dit schooljaar.

 

  • Foto David De Vleeschauwer

Wat doet een Franse miljardair wanneer hij op een eilandje, verloren in de grote Pacific, verliefd wordt. Gewoon kopen natuurlijk en er een bounty-achtig paradijs van maken. De Franse eigenaar van Ratua Island passeerde tijdens een zeiltripje langs deze tropische sproet op een half uurtje varen van het eiland Santo in Vanuatu. Hij onderhandelde met de lokale stam en kreeg de lease voor 75 jaar (volgens een lokale visser voor amper 200.000 euro) om met het eilandje zijn ding te doen.

Eerst liet hij tientallen traditionele, houten huizen uit Indonesië overvliegen en terug in elkaar steken om er dan zelf vakantie te vieren. Tot vorig jaar toen de Fransman besliste om er een kleinschalig hotel van te maken.

Eco-luxury noemen ze dit dan. Ratua Island heeft nergens airco, bijna geen plastic (de flesjes drinkwater niet meegerekend, jammer) en een deel van de opbrengst gaat naar een lokaal fonds.

Omdat er bijna geen visvangst is, valt in het water constant de natuurlijke en nautische survival of de fittest gade te slaan. Vanaf het terras van het hotel worden scholen sardienen opgejaagd door grotere vissen, de grotere vissen dan weer door enorme barracuda’s en wat daar verder in de diepere wateren gebeurt, dat wil ik liever niet weten.

Fijn is ook dat de Ni-Van, de bevolking van Vanuatu, extreem vriendelijk zijn. Meestal lachen ze constant, geen gegrol of kwade blikken en niks is teveel gevraagd. Geen evidentie in de Pacific. Ik herinner me nog steeds de onvriendelijke ontvangst in Frans-Polynesië waar ze blijkbaar toeristen liever kwijt dan rijk zijn.

Ook grote verrassing is dat er hier vrij regelmatig vlot drie talen wordt gesproken: Engels, Bislama en Frans. Met dank aan de kolonisatie natuurlijk. Tankyu tru voor een glaasje freswoto bijvoorbeeld. Natuurlijk is Vanuatu meer dan luxeresorts en exotische schuiloorden alleen. Meer daarover

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s